Mint egy tősgyökeres pesti, muszáj vagyok egy igazi budapesti sorozattal kezdeni a blogom bejegyzéseinek sokaságát(?). A Szomszédok népszerű magyar sorozat volt a 90's években, az első snitteket 1987 februárjában vették fel és a kamera meg sem állt 1999 december 30-ig. Rendezője Horváth Ádám volt, rá még a későbbiekben visszatérünk.
 A sorozat minden magyar sorozat ősapja. Maga a cselekmény a szocializmusban utoljára felhúzott gazdagréti lakótelepen játszódott, ami az akkori legkulturáltabb lakótelep volt, össze sem lehetett hasonlítani az akkor már felépült többi lakóteleppel. Tehát már maga a helyszín is adta azt a viselkedési formát amit a szereplők 95% mutatott a sorozatban.
A Szomszédokban mindenki ugyanazt játszotta, mindenki a megfelelő erkölcsi iránytűvel rendelkezett, mindenki végezte a dolgát, mint taxis, nyomdász, bolti eladó,orvos. Ezeknek az embereknek nem volt más dolguk a tereferén és a munkájukon kívül. A legnagyobb események akkor történtek a sorozatban amikor egy oda nem illő deviáns állatfaj, gengszter,suhanc, semmirekellő megzavarta az ott élők mindennapjait.

 

 

Kicsit szemezgessünk a szereplők közül.
Vágási Ferenc  -  Ő a lakótelep hőse, aki bárkiért képes feláldozni magát és aki mindig összetűzésbe került a fent említett elemekkel.
Niski Alma - Na hát ő sem volt ép kismiska, ő dolgozott a gócpontban ahol szinte naponta történtek "érdekes" események, abban a gazdagréti bisztróban több bűncselekmény történt mint egy akkori józsefvárosi késdobálóban, voltak drogosok, maffia támadás, részeg vendégek tucatszámmal, de ami Almánk a harcias amazon, mindig vérprofi módon, a helyzethez elengedhetetlen nyugodtsággal kezelte az ép aktuálisan felmerült harci helyzeteket.
Gábor Gábor - Ő nem volt egy központi figura, de maga az a szerep amit ő játszott, ez a kiöregedett magyar dzsentri, ő annyira modoros volt, hogy arra nincsenek szavak.
Szikszai Etus - Csürős Karola művésznőről van szó, aki történetesen a rendező Horváth Ádám felesége, ő volt az akire a fickós öregurak mind rá voltak állva, de Etus nem olyan, ő csak a családjáért él, őt aztán nem fogja senki ágyba vinni, pedig hát mindenki őt akarja. De hát a rendező nem engedhette meg, hogy a felesége által játszott karakter(!!) lefeküdjön bárkivel is, így hát maradt az öregurak szexikonja.

A többi szereplő is megérne pár szót de nem akarok hosszúra nyújtani, hisz még van bőven miről írni.
Ebben a sorozatban a magyar színház és filmművészet egyéniségei voltak, gondolok itt Zenthe Ferencre, Sinkó Lászlóra, Komlós Jucira, kiváló színészek, de itt egyszerűen nem voltak jók, sőt. 
Mára ez a sorozat egy vicces visszatekintés a múltba, de sajnos ez nem igaz, nem lehet egy olyan korra és társadalomra viccesen visszatekinteni ami nem létezett és ez a sorozat nagy "erénye", hogy egy olyan világot tárt elénk ami akkor nem létezett. Akkor nem így éltek az emberek, akármit is gondolt Horváth Ádám és mindhiába próbált ő nép nevelni.
Ezt a sorozatot úgy picsán rúgta a rendszerváltás és annyira nem tudtak ezzel mit kezdeni, hogy az borzasztó. Mélységesen nem voltak felkészülve a nyugati vívmányokra számítógépre, internetre bármire.

  
Hát itt látjuk miről van szó, Feri beszáll az internetbe.
Ez a sorozat olyan rossz és olyan mocsok volt amitől Thália szelleme 13 éven át szedte a szén tablettákat. 
Köszönjük Horváth Ádám ezt a népnevelést, a valóságot egyáltalán nem tükröző de legalább szar és hazug sorozatot.
Búcsúzóul hallgassátok végig mit is üzennek nektek a főszereplő karakterek és kérlek benneteket, fogadjátok meg minden szavuk, mert csak így érhetjük el, hogy a nagy budapestre egy kicsit bekukkantson a gazdagréti erkölcs jó szelleme.

Hát nem ezt akarjuk mi is mind elvtársak?

 

Címkék: ferenc szomszédok feri gazdagrét zenthe vágási

A bejegyzés trackback címe:

https://pestiproszto.blog.hu/api/trackback/id/tr893157327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása